Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

Discipulus est prioris

posterior dies.

 

Pompa och ståt!

20090531 En annan som är lite svag för pompa och ståt har sannerligen fått sitt lystmäte tillfredställt av den varan under den gångna veckan. Eva och jag har varit i Stockholm för att deltaga på STR:s riksmöte och 70-årsjubileum. Detta evenamang sammanföll ochså med Ellens första beridna högvakt som vi naturligtvis bevittnade. Som om inte detta var nog höll STR också stor bankett på Stadshuset till vilket vi, i goda vänners lag anlände i svåger Jonas fantastiska båt Zita. Fest, pompa och ståt i dagarna tre, vilken lycka :-)

Jag har knåpat ihop två filmer från högvakten, tyvärr är de inga filmiska mästerverk. Detta beror dels på det lättare kaos som infann sig i publikleden på yttre borggården dels på att jag hade en del teckniska problem med min filmutrustning. Det finns också bilder att titta på i galleriet.

Beridna högvakten gör en entré på slottet, klicka här.

Vaktavlösning, Ellen gör vaktombyte på post två samt patrullrunda, klicka här.

Bilder på Ellen vid post två, klicka här.

Sundet runt på en dag

20090524 I sann "Fileas-Fogg-anda" har vi hastat runt, om inte jorden så i varje fall sundet. Den hårda truppen av upptäcksresande bestod förutom av Eva, Tilda och undertecknad även av Anna, Tomas och Jacob samt Maria och Severina. Vi gav oss av i gryningen för att hinna inta den första ölen med tillhörande Gammeldansk så snart serveringen i Helsingör startade.

 

 

 

 

Därefter gick resan vidare med tåg till Humlebaeck och Louisiana. Där tittade vi på Max Ernst-utställningen. Efter att ha inmundigat vår matsäck med tillhöranden Kaffe och Cognac i parken gick resan sedan vidare till köbenhavn, där vi först åt på Hard Rock och sedan förlustade oss på Tivoli.

 

 

 

 

 

Till sist avrundade vi det hela genom att ta tåget över bron hem till La igen. .Det var en sliten skara som kom tillbaka till Storgatan den kvällen, men roligt hade vi! Bilder från spektaklet finns i Galleriet.

 

 

Alla goda ting är tre

20090524 Landskrona får tre nya Cafeér. Gyllenekoppen som redan har öppnat på en liten mysig bakgård mellan Östergatan och Nygatan. Dessutom håller Espressohouse på att renovera lokaler på Östergatan och ska enligt uppgift öppna om ca en månad. Sist men inte minst startar inom kort Flinkmans Café ett åretruntöppet fik på Solsidan vid Citadellet. Välkomna tillskott i vårt redan breda utbud av Cafeer. På bilden syns Tilda prova en av Gyllene Koppens goda pajer, mums!

 

 

Storgatan då och nu!

20090523 Fick denna bild av min granne (som är ägare till ett av Storgatans finaste hus) och tänkte att det kunde vara roligt att försöka ta ett liknande foto i nutid. Nedan ser nu skillnaden.

Här ses Storgatan då förra seklet var ungt. Ståtliga stenhus med fasadflaggstänger. Inte en enda bil i sikte.

Så här ser samma kameraposition ut nu, nästan hundra år senare. Lite kuriöst i sammanhanget är luftledningarna på denna nutidsbild. I de flesta städer hade det varit tvärt om! Trots att flera av husen är nya (däribland vårt) så tycker jag att man har lyckats bevara 1700-talskännslan ganska bra.

Agnes på bal

20090517 Agnes har varit på bal på Örenäs slott. Själv fick jag nöjet att köra Agnes med sällskap till festen i en för tillfället lånad limousine. Ståtligt värre var det när de anlände till slottsentreén med den flaggprydda bilen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att fotografera så mycket eftersom jag körde men får jag fatt i bilder som någon annan har tagit kommer jag naturligtvis att lägga ut dem.

No. 10 Downing Street - Storgatan 14

20090517 Ellen och Robert har besökt residenset även denna helg. För att de skulle känna sig hemma och för att jag för ett ögonblick skulle få känna mig viktig arrangerade jag en enkel vakttjänstgöring utanför vår port. Livgardisterna skötte uppdraget med bravur, inga större incidenter noterades. Lägg märke till att Mr Brown håller sig med endast en bobby vilket jag tycker ger ett surt och snålt intryck jämfört med mina två stiliga livgardister. Nästa gång de kommer hem får de ta med sig varsin häst också :-)

Snart lika hett som Malmö!?

20090511Denna löpsedel pryder dagens tidningshållare och jag är villig att hålla med. Staden har mycket att erbjuda och stor utvecklingspotential, det händer hela tiden grejer.

Efter helgens flanerande i centrum då vi shoppat, fikat och besökt en del krogar slår det mig vilket fantastiskt ställe vi bor på! Jag har därför beslutat att starta en liten Landskronaguide. Önskelistan (som ändå ingen läste) är borta och i menyvalet ovan finns nu istället La-guide. Tanken är att den succesivt ska fyllas med innehåll.

Hoppas att du blir sugen på att besöka vår stad.

Välkommen!

 

 

Högvakten igen!

20090509 Vi har hittat lite bilder på 228 Klintenberg då hon med stor frenesi och krigsiver försvarar Konungens palats mot angrepp mot västra slottsvalvet, slottets västra fasad samt yttre borggårdens angränsande delar. Inte fasen vågar några terrorister angripa när de ser denna bistra soldat.

Årets entreprenör!?

20090509 Enligt säkra källor har Agnes blivit utsedd som en av få ungdommar i Sverige att deltaga på "UNG entreprenörsvecka" på Örebro universitet i Juni. En vecka fylld av föreläsningar kring företagsamhet och entreprenörsskap. Grattis Agnes!

Grimhild är i sjön!

Efter mycket slipande och fejjande är nu Grimhild äntligen i sjön. Den torra våren hade förorsakat ganska monumentala sprickor i bordläggningen vilket innebar att hon läckte mer än vanligt. Nåväl sjösättningen gick i varje fall bra. Grimhild lade sig till rätta på sin köl, sedan gick manskapet till Pumphuset och firade det hela med en bier (två faktiskt om vi ska var nogräknade).

 

 

 

 

 

L.A - N.Y

20090501 Vad har Landskrona och New York gemensamt? Säkert en hel del men en likhet är särskilt aktuell i dagarna. Helt nyligen invigde vi nämligen vår nya skulpur "Två personligheter" av Carl Fredrik Reuterswärd. Skulpturen pryder stadshusets entré. Reuterswärd har också gjort "Non violence" monumentet utanför FN-skrapan. Det är inte utan att man känner viss stolthet över att lilla Landskrona har fått en sådan fantastisk utsmyckning av det offentliga rummet. Dessutom invigdes skulpturen av vår egen akademiledamot Jesper Svenbro (stol 8) under en liten ceremoni där konstnären själv medverkade.

Konsverket symboliserar det mångåriga sammarbetet mellan arkitetken Sten Samuelsson (som ritat vårt fina stadshus) och Reuterswärd.

Grattis alla Landskronabor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maj 2009

Välkommen till vår hemsida. Detta är vår personliga dokumentation av familjens göranden och havanden. Hemsidan är främst tänk som en kontaktlänk till släkt och vänner som till och från finns utspridda i Sverige och världen.

Bilden:

Gräset vid Barsebäcksstrand vajar i vinden. I bakgrunden skymtar från vänster till höger, Danmark, Ven och Landskronas hamnkranar.

Senaste nytt!

20090627 Veckans melodikryss

20090624 Nya bilder i bildgalleriet.

20090620 Veckans melodikryss

20090614 Veckans melodikryss

20090607 Nygammalt kåseri, "Leve ingenjörskonsten" finns nu under menyvalet "Kåserier".

20090606 Nytt objekt på La-guiden

20090606 Veckans melodikryss

20090530 Veckans melodikryss

20090524 Nya bilder i bildgalleriet.

20090516 Ny melodikryss-lösning.

20090516 Nytt objekt på La-guiden.

 

Melodikrysset

Har ni sett reklamen "gammal nog att prata pension"? Lite så känns det när man tvingas konstatera att en av veckans höjdpunkter är när Anders Elderman presenterar veckans kryss! Vi sitter klistrade framför radion och ofta fixar vi det utan allt för mycket fusk. Under menyvalet "Melodikrysset hittar du vårt förslag på lösningar. Vi löser oftast krysset i realtid, var med oss under sändning och hjälp till med lösningarna!

 

Välkommen till arkivet

Alla gamla artiklar finns nu samlade i arkivet. Klicka på "Arkiv" om du vill läsa dessa.