Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

Discipulus est prioris

posterior dies.

 

Lugnet före  stormen!

20100730 Här kommer en liten rapport från den tredje semesterveckan. Den började i Lördags med Thulinträffen här i Landskrona. Kortege med fantastiska historiska bilar följt av presentation av de mest spektakulara fordonen på rådhustorget. Presentationen genomfördes som vanligt av den otroligt kunnige och oefterhärmlige bilhistorikern Lars Lindström.

 

I måndags packade jag bågen för en tvådagarstripp till barndomsbygden för att hälsa på mina föräldrar. Ett underbart väder och en underbar mc-tur på småvägar blev det. Kul att hälsa på "hemma" igen, det blir inte så ofta nu för tiden. Körde runt en del i Fritsla och kunde konstatera att det fortfarande är en vacker ort och att många fina hus från textilfabrikernas storhetstid står kvar och vårdas ömt av sina nuvarande ägare. Tyvärr är det dock väldigt olika med omvårdnaden. Vissa hus är sorgligt vanvårdade och står som dystra monument över en avfolkningsbygd. Järnvägshotellet finns dock kvar och innehåller fortfarande en fantastisk kakelugn från Rörstrand. Det sägs att den hamnade i Fritsla av en slump. Den skulle egentligen med järnvägstransport till Nazityskland men kriget var i sitt slutskede och transporten fastnade i Fritsla. Den kom aldrig vidare och än idag pryder denna fantastiska kakelugn järnvägshotellet i Fritsla. Det sägs också att ugnen betingar ett betydligt högre värde än huset i sig. Vet inte om det är sant men det är en bra historia!

 

I onsdags hämtade vi vår nya bil! Samma som min favorit Cognac, det vill säga en Svart Renault! Efter noggranna beräkningar och lite självbedrägeri kom Eva och jag fram till att denna bil inte alls skulle öka belastningen på hushållsekonomin. Nej det skulle rent av bli en lättnad i jämförelse med den gamla skorven! Hur det blir med den saken får framtiden utvisa men fin är den, miljöbil och allt! Nu kan vi köra våra tusen mil om året med ett lite renare miljösamvete än tidigare.

 

 

 

 

 

 

I går bar det av på biltur till Danmark. Totte skulle göra utlandspremiär och det gick som en dans. Totte trivdes fint med det danska gemytet. Vi käkade korv på Axeltorv och åt en underbar skaldjurssallad i Gilleleje. Sedan vidare till en fantastiskt sandstrand där vi la oss bland dynerna och sov middag. Prima liv! Totte gillade också den nya bilen även om hans avdelning nu är något mindre än tidigare.

 

På bilden syns Totte och Eva i Helsingör.

 

Nu är det dock slut på lugnet för snart kommer svåger Jonas med familj och gästar oss. Då brukar det bli liv i luckan. Återkommer med rapport när jag hinner.

 

PS

Glöm inte Melodikrysset imorgon!

DS

 

 

 

 

 

 

Melodikryssquizet

20100723 Lösningen på förra veckans kryss finns på Melodikryss-sidan nu. Välj fliken "Melodikryss" eller klicka här så kommer du direkt till klabbet!

 

 

 

 

Semesterläsning, vassego!

 

20100722 Semestertider är bokläsartider. Denna gång gjorde jag dock tvärt om istället och skrev en själv. Bok och bok förresten det var kanske att ta i men ett litet kåseri är det i varje fall. I kåseriet kan du läsa hur det går till när undertecknad med vänner är ute på sundet och fiskar.

 

Du kan också läsa en del filosofiska funderingar kring torskens liv och leverne. Mitt lilla alster hittar du under fliken "Kåserier", eller så klickar du bara här och kommer direkt till härligheten. Trevlig läsning!

 

Cykeltur på Ven

20100721 Tillsammans med Helene och Sven som är på besök har vi varit på Ven och cyklat. En fantastiskt dag med vackert väder, fina vyer och härliga bad. Det var dock inte bara vi som hade kommit på denna ide så vi fick trängas rätt rejält på färjan och vid cykeluthyrningen, men det var inga större problem. Har du aldrig varit på Ven så är mitt absoluta tips att du tar dig dit. Det är en fantastiskt pärla. Sätter man en passare i Ven på kartan och drar en radie på fem mil så ringar man in ett område som befolkas av 3,5 miljoner människor. Det är det mest tätbefolkade området i norden. Jag är ibland lite kritisk till Landskrona stads senfärdighet när det gäller exploatering men i fallet Ven har den varit bra. Jag brukar säga att hade Ven tillhört Helsingborg så hade ön varit asfalterad, översållad med turisthotell, kasinon, tivolin, restauranger och barer. Nu gör den inte det utan ligger bara där, mitt i sundet och är underskön och helt fantastisk. Åk dit vet ja, och bara njut. Klicka här för att se lite bilder från vår tur.

 

Borstahusen vs Nyhamn!

20100715 Det pågår för närvarande en kamp i familjen om var Mylene ska ligga. För närvarande har hon två båtplatser. En i Borstahusen och en i Nyhamn och i skrivande stund ligger hon i Nyhamn. Det har därmed utkristalliserats två falanger i huset. Borstahusfalangen som propagerar för Borstahusens mysighet. Dessa strider mot Nyhamnsfalangen, som jag själv företräder. Vårt främsta argument är, "Vem förtöjer sin båt i en avlägsen (om än mysig) avkrok när man har en plats utanför dörren!?". Igår agiterade Borstahusfalangen på Pumphusets uteplats. Rätt mysigt faktiskt, men väldigt långt bort (3 km)!

 

På bilden ses Borstahusfalangens ledare, svalkande sig med ett glas kall rosé.

 

Tack Eva, första gången jag är på aftonbladets förstasida!

 

20100713 Eva skickade in bilden på min fina kepsnacke till aftonbladet så nu är man rikskändis :-)

 

Efter en dag på sundet!

20100712 Idag har vi haft en underbar dagpå sundet med Mylene. Vi var i Kyrkbacken på Ven och badade och åt rökt fisk. Perfekt vind. En ljum bris smekte Mylene som bekvämt la sig på sidan och loggade sex knop stadigt. Helt fantastiskt, men man borde kanske tagit av sig kepsen någon gång under dagen :-)

 

Avslutningen på dagen blev kanske inte riktigt lika härlig. Sitter just nu (klockan är halv två på natten) och väntar på att Tilda ska komma hem från Malmö. Det är som vanligt Skånetrafiken som har klabb med tågen. I vintras gick inte ett enda tåg i tid för att det var för kallt och nu går inte tågen som de ska för att det är för varmt. Ibland undrar jag om tåg bara är något som vi har kvar för nostalgins och miljövänneras skull!? Nåja, när de funkar är de i varje fall rätt bra!

 

 

 

 

 

 

 

En lycklig man!

20100707 Man har blivit med ny stålhäst, jajjamän! Och icke vilken velociped som helst utan en äkta Monark vilket passar en gammal royalist som undertecknad som en sportmössa. Åkdonet i fråga heter Oscar (efter gamle kungen) och är hopsvetsad av rejäla halländska arbetare. Ramen är av synnerligen stabil natur och däcken är av ballongmodell. Det hela påminner om farfar Nils stabila "Gårlätt" som jag hade mycket nöje av i min ungdom. Växlar och annat jox saknas naturligtvis. Dock är den försedd med stilig korg på styret i vilken jag kan frakta nygräddat bröd till mina kollegor på jobb om mornarna (min viktigaste uppgift). Man skulle kort och gott kunna säga att mannen på bilden han är nöjd. Han är så nöjd, nöjd, nöjd. Han är jättenöjd! 

 

 

Segling på sundet!

20100704 Idag, en bra dag. Först lite arbete och sedan loj segling på sundet. Nye däcksgossen Jörgen visade framfötterna och har redan stigit i graderna. Från däcksgosse till motorman. Idag knökade han in Myllan till kaj som ingenting, Bra jobbat Jörgen. Fortsätter det i den stilen behöver jag snart inte ens vara med!

 

 

 

 

 

 

 

 

Värme - bra

svalka - bättre!

20100703 Tropisk hetta har intagit Skåneland. Inte en dag för tidigt tycker de flesta, däribland jag. Även om jag inte är någon soldyrkare av mått är det trevligt med sol. Allt blir liksom lite roligare när solen lyser på vår kyliga nord. En annan sak som är en stor fördel med värme är att den ger en bra anledning att svalka sig. Mitt danska bryggeri har därför tillfälligt fått stryka på foten för ett tyskt gästspel.

 

Visst ser det läckert ut! Men jag vill ändå passa på att upplysa om att det går att svalka sig med alkoholfria alternativ. Vanligt vatten ska inte underskattas (detta skriver jag mest för att svärmor tycker att min hemsida ibland tenderar att bli "alkoholglorifierande", och det vill jag ju inte). Ska också passa på att tacka Göran och Greta för den fina ishinken. Den kom som sagt väl till pass!

 

Ännu en vecka till ända

20100702 Ännu en vecka har passerat. Skönt sommarväder har det varit och livet går sin gilla gång. Lite för mycket jobb för min smak men resultatet är jag nöjd med. Ännu en lärobok kommer att se dagens ljus inom de närmaste veckorna. Denna gång är det landets kunskapstörstande blivande mopedister som är målgruppen. Hoppas ni får nytta av vårt lilla alster. Vi har gjort vårt yttersta för att ni ska få en härlig och säker mopedtillvaro, nu är det upp till er att tillämpa all klokskap! Lycka till på vägen och ta det lugnt i trafiken!

 

När det gäller det privata är det naturligtvis vårt tak och den nya hamnen som står i fokus. Taket är inte klart ännu eftersom det har blåst en del i veckan. Hamnbyggarna kämpar på och idag var det första gången som det gick att beträda de nya flytbryggorna. Det blir väldigt fint även om man som resultat-inriktad svensk kan tycka att de danska hamnbyggarna ibland har en något avslappnad intällning till effektivitet :-)

 

Dagens eftermiddagspromenad gick genom citadellets koloniområde, vackert som en saga. Rothoffska måste vara Sveriges finaste koloni!

 

 

 

 

OBS, gamla artiklar är flyttade till arkivet

 

 

Melodikrysset

Har ni sett reklamen "gammal nog att prata pension"? Lite så känns det när man tvingas konstatera att en av veckans höjdpunkter är när Anders Elderman presenterar veckans kryss! Vi sitter klistrade framför radion och ofta fixar vi det utan allt för mycket fusk. Under menyvalet "Melodikrysset hittar du vårt förslag på lösningar. Vi löser oftast krysset i realtid, var med oss under sändning och hjälp till med lösningarna!

 

Senaste nytt!

Här kan du se vad som har ändrats på andra sidor än denna:

20100822 Melodikryss v.33

20100824 Gamla kryss arkiverade.

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

 

Klicka på bilden så kommer du till Ellens blogg.

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

 

Klicka på bilden så får du höra veckans favoritlåt (kräver att du har Spotify).

 

Välkommen till arkivet

Alla gamla artiklar finns nu samlade i arkivet. Klicka på "Arkiv" om du vill läsa dessa.

 

 

a