Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

Det är ett rikt, underbart land!

20100925 Idag efter Melodikrysset gick Eva och jag ut på sta´n. Shoppade lite och tog en cappuccino på 261. Därefter gick vi till Kasernplan där Riksutställningar var med sin gigantiska mobila konsthall. Vi fick bevittna öppnandet av utställningen Her av Candice Breitz. Ett samtida videokonstverk.

 

Det hela presenterades av en tvättäkta "kulturtant" med stickad kofta och fotriktiga skor. Hon var ytterligt påläst och levererade helt utan krusiduller alla fakta kring verket och konstnären. Inga reklamavbrott, inga meddelanden från sponsorerna, inget inträde, bara kultur helt enkelt. Rätt fantastiskt att vi bor i ett land som har råd med det! Jag menar, hade TV4 turnerat med denna utställning så hade det till en början varit helt annat innehåll. Troligen något Disneyproducerat, flåshurtigt presenterat av Agneta Sjödin. Gärna uppblandat med lite osant kändisskvaller, lite förnedring av utvalda besökare och något utdraget och obegripligt tävlingsmoment som sändningstidsutfyllnad. Nu var det dock inte TV4 som skötte utställningen utan Riksutställningar. Ibland känns det lite extra fint att vara skattebetalare!

 

Visst är det galet!?

20100923 Det är inte klokt vad man kan lära djur. En älg med helikopter! Hade det inte varit för att det stod i HD så hade jag inte trott på det!

 

Att vara tjuvjägare i Östersund kan inte vara någon dans på rosor. Jag menar när älgen flyger Tomahawk! Hur står sig en enkel tjuvjägares studsare i den konkurrensen?

 

Vilka medel tar skogens konung till härnäst? Kemiska stridsmedel? Kärnvapen? Psykologisk krigsföring eller bara vanlig hederlig precisions-bombning?

 

Nä, det var bättre förr. När älgen bara lufsa omkring i skogen.

 

 

 

Barnadop, kulturnatt och svampplockning!

20100919 Denna helg har vi varit i Uppsala för att övervaka att yngste klanmedlemmen Stellans upptagande i den kristna gemenskapen skedde enligt gängse tradition. Ceremonin genomfördes i Den Heliga trefaldighetens kyrka. Visst noterade jag att dopet förrättades av kvinnlig präst men vi får hoppa att det inte ska belasta Stellan då han en gång knackar på pärleporten. Intressant fråga här är om Synoden har rätt, diskvalificerar i så fall gud dopet och vad blir då följden av det?

 

Självklart visiterade vi även domkyrkan och kontrollerade att kvarlevorna efter vår egen Skånska härförare Magnus Stenbock låg i säkert förvar. Vilket de naturligtvis gjorde, precis som resterna efter Gustav Wasa och hans gemål.


Efter detta for vi direkt till Västerås där vi var på kulturnatt tillsammans med Ola och Astrid. Det var två gånger körsång i domkyrkan, storbandsjazz på Culturen samt konstutställning och gitarrkonsert på KRLSG2. Mitt favoritkonstverk var denna stapel med gipsplattor. Jo, det är sant, två buntar gips!?

 

Kulturnatten avslutades med en mycket spektakulär ”klockspels-eld-fyrverkeri-saxofon-performance” vid stadshuset. Garanterat något utöver det vanliga.

 

 

 

Söndagen har ägnats åt svampplockning samt en mängd intressanta diskussioner. Bland annat har vi stöt och blött så centrala frågor som:

 

  • Vart tog nyttiga saker som krämskeden och högtalarbilen vägen?
  • Kan funktionen av lönsamhet och storlek beskrivas med en badkarskurva och finns det i så fall en övertro på entreprenörskapet som saliggörande i Svensk ekonomi?
  • Är klimatkompensering en bluff?
  • Kan bär och svamp vara ett ekologiskt livsmedel när plockarna flygs in från Kina (eller kör från Skåne)?

 

Några direkta svar kom vi kanske inte fram till men vi hittade i varje fall mycket svamp. Nu styr vi kosan hemåt för att ha valvaka (ja vi har tagit vårt ansvar och förtidsröstat). Det ska bli spännande att se om det blir Mona eller Fredrik som ska hålla i rodret de närmsta åren.


 

 

Se upp Nice, Agnes är på väg!

20100912 Tidigt (och då menar jag tidigt) i morse körde Eva och jag ut Agnes till Svågertorp för vidare färd mot Kastrup och Nice. Hoppas du får det bra i Frankrike och ta det lungt med ortsbefolkningen. De är mest vana vid att dricka vin och spela Boule så kanske behöver de lite tid på sig för att vänja sig vid "virvelvinden från Norden" :-)

 

 

 

 

 

 

På besök i Mark!

20100911 Vi har varit i Mark på blixtvisit. Först var på Skene Marten. Där var det i vanlig ordning fullt med folk och en massa knallar som sålde diverse skräp. När vi gått runt där ett tag och konstaterat att något köpsug ej skulle infinna sig åkte vi vidare till Kinnas uteätarställe nummer ett, McDonalds! Där inmundigades en utsökt Ceasarsallad och till det en burk mousserande vatten. Delikat var ordet.

 

Sedan vidare till All:s i Gullberg och titta till ”vår” gamla pålle Chimra och hennes nya föl. Fölet var jättefint. Brunt och med ett ben i varje hörn. Ungefär som hästföl brukar se ut således. På bilden syns Agnes tillsammans med fölet som föddes på den kungliga bröllopsdagen 19/6 och därför lystrar till namnet Prins!


Därefter åkte vi till Johan och Marie och deras telningar i Örby. Hälsade på nytillskottet Alfred som var en präktig pajk. Nu ett drygt halvår gammal går han redan enklare ärenden och hantlangar pappa Johan i byggnadsarbetena på gården. Till sist åkte vi till Fritsla och hälsade på mor och far. Där fick vi en härlig Hamburgersoppa och trevligt småprat innan den svarta Renaulten riktades in mot Skåne igen. Hej då Mark och tack för denna gång!

 

Imorgon ska vi iväg till Kastrup i svinottan för att vinka av Agnes som åker till Nice för att plugga franska ett par månadet. Ha det kul och glöm inte att rapportera lite då och då!


 

Lite nytt

20100905 Idag är det söndag och vi har inte så mycket att göra. Därför har jag tagit mig för att utöka Landskrona-guiden med ett nytt turistmål, nämligen Ven. Kan ju kanske kännas lite avigt att komma släpande med det nu men, men, bättre sent än aldrig. Dessutom är Ven fint på sensommaren och hösten också.

 

Totte och jag har en dag på stranden idag. Utsikten från min skrivplats är inte den sämsta det kan jag lova. Nu kommer lotsbåten dånande för full fart in mot hamnen. Ser att en av de stora lastbåtarna som legat på varvet länge gör sig klar för att gå ut. Då får vi sitta här en stund till och titta på spektaklet. Kanske lägger jag ut en bild till om en stund.

 

Här kommer bilden. Nwabisa från Lagos lämnar hamnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bor vi på det vackraste stället i världen?

20100904 Efter en god middag (kräftor) gick jag och Totte på en kvällspromenad. Vi tog en sväng om båten och tog in flaggen. Båtplatsgrannarna hade fest. Stimmigt värre. Efter lite snack med dem gick Totte och jag vidare längs strandpromenaden. Vi gick ut på Ewerlöfs holme och skådade ut över sundet. Till vänster Malmö, Tourson, bron och Köpenhamn. Rakt fram Ven i solnedgång, strandpromenaden och Citadellets koloniområde, norrut Helsingborg. Spridda segel på sundet. Ja, jädrar va fint vi har det :-)

 

PS

Eva köpte havskräftor på vårt nya varuhus, Coop forum. Han skulle stänga fiskhoddan och tyckte att det var lika bra att vi tog resten av kräftorna. Snacka om kräftfrossa! Tack till fiskhandlaren utanför Coop. Sicken säljare!

DS

 

Sicken möbel!

20100904 Myllan och jag tog en hamnsväng idag på förmiddagen. Denna fina danska Ketch låg vid nya bryggan. Helt nybyggd, sicken möbel! Det fanns en informationstavla på kajen där stod det att bygget har pågått i 30 år och under tre olika ägare. Snacka om "ta-sig-vatten-över-huve´t-projekt"! Ja ja, nu såg de i varje fall påtagligt nöjda ut och de har de väl all rätt att göra eller vad tycker ni?

 

 

 

 

 

 

 

OBS, gamla artiklar är flyttade till arkivet

 

 

Melodikrysset

Har ni sett reklamen "gammal nog att prata pension"? Lite så känns det när man tvingas konstatera att en av veckans höjdpunkter är när Anders Elderman presenterar veckans kryss! Vi sitter klistrade framför radion och ofta fixar vi det utan allt för mycket fusk. Under menyvalet "Melodikrysset hittar du vårt förslag på lösningar. Vi löser oftast krysset i realtid, var med oss under sändning och hjälp till med lösningarna!

 

Senaste nytt!

Här kan du se vad som har ändrats på andra sidor än denna:

20101114 Kryss 30-40 flyttat till kryssarkivet.

20101113 Melodikryss v.45

20101106 Melodikryss v.44

20101016 Melodikryss v.41

20101010 Augusti flyttat till arkivet

20101009 Melodikryss v.40

20101002 Melodikryss v.39

20100925 Melodikryss v.38

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

 

Klicka på bilden så kommer du till Ellens blogg.

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

 

Klicka på bilden så får du höra veckans favoritlåt (kräver att du har Spotify).

 

Välkommen till arkivet

Alla gamla artiklar finns nu samlade i arkivet. Klicka på "Arkiv" om du vill läsa dessa.

 

 

a