Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

En tur på sundet!

20110522 Vad går upp mot en tur på sundet? Igår tog vi en sväng och njöt av all sommartrafik. Jag hann faktiskt med en sväng i dag också innan regnet startade. Sitter nu i "orangeriet" och vårdar hemsidan. Skönt att vara i hamn och ha tak över huvudet! Nytt fiskrecept finns nu under LCHF-fliken, prova gärna!

 

Musik!

 

 

Nördtätt!

20110515 Det har varit nördtätt i Landskrona i helgen. Svenska Spårvägssällskapet fyller 50 år och jubilerar bland annat med att köra veterantrådbussar i Landskrona. Det betyder att antalet veteranbussnördar på stan har ökat drastiskt. Bussnörden känns igen på att det är en farbror över 55 år. Han har beige poplinjacka, keps, ryggsäck och fotriktiga sandaler med strumpor i. På magen bärs en rejäl systemkamera. Eva och jag är nog lite nördiga vi också för vi åkte med en vända. Ombordstigningen var självklart längst bak i vagnen där man möttes av denne stilige busskonduktör.

 

Även vårt eget nördprojekt Karolina har också blivit luftat i helgen. En mindre tur företogs idag på förmiddagen då vi var borta vid varvet och kollade till Oden och Obolla som är inne för lite rundsmörjning. Det är enormt kraftfulla skutor och det är inte utan att man känner sig aningen liten när Karolina tuffar på i skuggan av dessa bjässar.

 

 

Söndagspromenad runt Nyhamn, stranden och Citadellet har vi också hunnit med. Kastanjerna blommar och Eva poserade villigt (nåja) framför ett av de vackra träden vid bron mellan konsthallen och Citadellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pittoreskt sa bill till Bull. Pittoreskt var ordet sa Bull till Bill!

20110510 I ärlighetens namn så brukar inte landskrona förknippas med ordet pittoreskt. Nu har det emellertid hänt en del som knuffar oss en bit upp på gullighetsskalan. Nedan redogör jag kort för detta i form av en liten bildkavalkad.

Vår egen lilla skuta Karolina bättrar nu med sin stånkande Albinmotor på atmosfären i Nyhamn och Lustbåtshamnen. Vi har redan fått en hel del positiva kommentarer angående hennes vackra former och tryggt dunkande motor. I går stod det en affärsresande tysk och på bryggan och fotograferade så ivrigt att jag på stående fot bjöd honom med på en tur. Han var helt begeistrad och ringde omedelbart hem till sin fru och meddelade att årets semester minsann skulle äga rum i den lite sömnigt scahabby-schicka småstaden Landskrona.

Köpenhamnarna och Stockholmarna har fina gamla trådbussar men ingen linje att köra dem på. Vi har em linje men inga gamla fina trådbussar att köra på den. Någon smart person har kommit på den lysande idén att förena dessa tu. Se så pittoreskt de rulla på våra gator. På lördag ska jag provåka dessa klenoder.

Gamla sundsbussen Jeppe har redan börjat trafikera linjen Köbenhavn - Hven och snart startar direkttrafiken mellan Landskrona - Köbenhavn. Nu har vi faktiskt fyra färjor. Tre på Hven och en på Köbenhavn. Snacka om pittoreskt!

Ut över hela härligheten blickar gamle goe Enoch. Flygare, innovatör, Landskronabo och industriman av guds nåde. Sånt behöver vi. Lite djävlar annamma!

 

 

Klang och jubelspel!

 

20110506 Idag är det en smått historisk dag i Landskrona. En stad som sedan urminnes tider haft starka band till Danmark. I modern tid har det alltid funnits täta färjeförbindelser mellan Landskrona och flera olika destinationer i Danmark. I slutet av 1900-talet var det slut med det och den sista linjen till Nyhavn i Köpenhavn drogs in. De resande var för få. Visserligen har vi istället fått tunneln under Malmö och bron över sundet som med mycket tät tågtrafik fraktar folk snabbt och enkelt över sundet. Kanske är det till och med så att Landskronas förbindelse med Danmark aldrig har varit godare än nu, de nedlagda färjeturerna till trots. Ändå sörjer Landskronaborna sina färjor, och ärligt talat, vem vill "tura" på ett tåg? Nej ut på böljan ska det vara! Lite sol, lite sjögång, en öl och en gammeldansk och vips är man i Köpenhamn. Så ska det vara och nu verkar det bli så igen! I varje fall under sommaren. Ventrafiken har köpt in en av de gamla sundsbussarna, kajplats i Nyhavn finns redan. Det är bara att sätta igång och segla. Tänk att spatsera de hundra metrarna ner till kajen, kliva på färjan och sedan är det räkmacka, bier, armkrok och sång ända in i Nyhavn! Gissa vem som ska vara med på premiärturen!

 

 

Filosofiska rummet del 1

 

20110505 Hade idag en liten stund över (ganska stor stund faktiskt, typ hela dagen) och tog mig för att spatsera i vår vackra stad. När man har tid ser man saker och tänker tankar som annars förmodligen skulle blivit otänkta. Mina tankar idag går till butiksdöden. I konkurrens med gigantiska köpcentran utanför staden kämpar centrums butiks- och fastighetsägare en svår kamp. I spåren av denna kamp får många små butiker slå igen på grund av för litet kundunderlag. Egentligen är det inget konstigt med det. Det som upptar dagens filosofiska fundering är en liten detalj angående hur butiks- och fastighetsägarna hanterar detta. Alltså jag menar vem kom på att det första man ska göra om en butik slår igen är att hänga upp trasig brunpapp i fönstren och i övrigt se till att det ser för djävligt ut? Tänk er in i samma rutin i restaurangbranschen.

 

Kyparen till hovmästaren

- Vi har tre lediga bord till aftonens diné, vad göra?

- Släng brunpapp över dem, glöm inte att skriva "ledigt bord" på pappen också!

- Jaa, naturligtvis, smart!

 

Eller varför inte i bilbranschen.

Försäljaren till försäljningschefen

- Jag har en vagn (P.G Gyllenhammar säger alltid vagn istället för bil, jag tycker det låter rätt tjusigt) i hallen som jag inte får såld, vad göra?

- Repa den, slå in rutorna och spreja "till salu" på sidorna så ordnar det sig nog.

- Jaa, naturligtvis, smart!

 

Eller i livsmedelsbutiken

Kallskänkan till butikschefen.

- Jag har lite osåld rutten köttfärs, vad göra?

- Lägg den över den fräscha så ska du se att det fixar sig!

- Jaa, naturligtvis, smart!

 

Det sista exemplet var kanske inte så bra för det har ju ICA provat med viss framgång, i varje fall i det korta perspektivet. Mitt banbrytande tips till de ansvariga är alltså:

 

Snygga till för tusan, det ser för djävligt ut!

 

Ja, det är sådana små filosofiska tankar som tänks när inga andra tankar tänks. Typ som idag, vassego!

 

 

 

   

Lite snöplig jungfrutur!

20110503 Igår var det dags för Karolinas jungfrutur mellan Borstahusen och Nyhamn. Efter ett par timmars försök att få igång den gamla motorn tvingades vi ge upp.

 

Tur att Ståhls pålitliga sjöassistans fanns tillgänglig. Det fick helt enkelt bli bogsering till den ordinarie platsen i Nyhamn. Under den halvtimmaslånga turen kunde jag dock konstatera att hon inte läckte så hemskans mycket.

 

Dessutom hade vi väldigt tur med vädret. Mörka skyar och regnväder svepte precis förbi oss. Bilden är tagen precis när vi lämnade Borstahusen. Kolla himlen, den blev inte ljusare ute på sundet, men som sagt regn slapp vi.

 

Det känns bra att ha henne hemma. Nu kan Totte och jag kolla till henne på våra promenader. En så gammal och gisten dam kräver rätt mycket tillsyn. Nästa steg i detta ganska tokiga projekt blir att få tag i någon som kan lura igång en 45 år gammal Albin O-21:a. Känner du någon sådan så hör av dig.

 

Vårsång och kampanda!

20110502 Så har då Valborgshelgen förflutit som sig bör. Vi har haft besök utav syster Helene och Svåger Sven. Mycket trevligt var det. Själva Valborgsfirandet avstökades i Lund där vi lyssnade till när den galne islänningen Gudjons manskör sjöng in våren på Stortorget.

 

Det var stiligt värre och jag noterade att manskören nyttjade tre attribut vars användning på senare tid tyvärr blivit allt ovanligare, nämligen:

 

1. Den gulnade studentmössan. En kvarleva från den tid då studenten inte i huvudsak var det samma som att vara full och åka lastbilsflak.

 

2. Megafon i mässing, helt utan förstärkning. En rolig detalj, den förstärker inte ljudet ett skvatt, däremot blir talet så burkigt att det blir i princip obegripligt.

 

3. Skepparkransen. Ett stiligt skägg vars skönhet är kraftigt underskattat. När blir skepparkransen mode igen?

 

 

Första Maj ägnades åt trädgårdsarbete på vår lilla bakgård, stärkande promenader och självklart var vi också ute och tittade på när arbetarrörelsen paraderade på gator och torg. Härförda var de av en riktig mässingsorkester och det är inte utan att det faktiskt är lite högtidligt. Även om jag själv kanske inte har mina sympatier i socialismen måste man ändå ge dessa tappra kämpar en eloge för med vilken hängivenhet de för den gamla 1:a Maj traditionen vidare. När marschmusiken larmade som värst tyckte dock "upptillkamphunden" Totte att det blev lite för mycket och gömde sig bakom husses ben.

 

När det gäller trädgården kämpade Eva och jag tappert för att hinna med odlingsarbetet allt medan det ena mer hotande regnmolnet än det andra seglade upp på himmelen. Precis när vi var klara och sjönk ned i korgstolarna i uterummet för att beskåda vårt verk kom också de första regndropparna. Ja, ibland ska man ha lite tur.

 

Se så fint det blev!

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

OBS, gamla artiklar är flyttade till arkivet

 

 

Melodikrysset

Har ni sett reklamen "gammal nog att prata pension"? Lite så känns det när man tvingas konstatera att en av veckans höjdpunkter är när Anders Elderman presenterar veckans kryss! Vi sitter klistrade framför radion och ofta fixar vi det utan allt för mycket fusk. Under menyvalet "Melodikrysset hittar du vårt förslag på lösningar. Vi löser oftast krysset i realtid, var med oss under sändning och hjälp till med lösningarna!

 

Senaste nytt!

Här kan du se vad som har ändrats på andra sidor än denna:

20110723 Veckans kryss

20110625 Veckans kryss

20110618 Veckans kryss

20110522 Nytt recept under LCHF-fliken

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

 

Klicka på bilden så kommer du till Agnes och Tintins Kenyablogg.

 

Klicka på bilden så kommer du till Ellens blogg.

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

 

Klicka på bilden så får du höra veckans favoritlåt (kräver att du har Spotify).

 

Välkommen till arkivet

Alla gamla artiklar finns nu samlade i arkivet. Klicka på "Arkiv" om du vill läsa dessa.

 

 

a