Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

 

Blått är flott!

20110928 Nu är fasadmålningen i full gång och så här ser det ut för närvarande. Kanske aningen blåare än vi tänkt men grundidén att man på frågan:

- Var bor du?

Skulle kunna svara:

- I det blå huset längst ner på Storgatan!

Den idén har definitivt gått hem :-)

Så till vida är projektet lyckat. Inget hus på Storgatan är blåare än vårt. Om detta är bra eller dåligt får var och en avgöra. Blått var det sagt och blått blev det. Nu ska vi bara få till entren och de två fönstren i takkuporna på plan 3.

Vart tog alla grabbar vägen och var kommer alla gråa gubbjäklar ifrån?

20110919 Man har varit på höstens stora begivenhet, nämligen årets grabbsegling med Mångo and friends. I åratal har bäste Mångo talat sig varm för dessa evenemang och ska sanningen fram har jag lika många gånger trängtat efter att få följa med. Dock har det aldrig riktigt fungerat med all logistik, det har liksom inte riktigt blivit av. I år fick vi så äntligen till det och jag kom med på årets grabbsegling. Grabbar var det dock tunnsått med men icke desto mindre fylkades vid båtarna ett dussin glada och lätt grånade gentlemän. Kors och tvärs trafikerade vi så Göteborgs södra skärgård, gjorde strandhugg för att inmundiga bier, G.D samt en och annan surströmmingsrumpa. Det sistnämnda hoppade jag dock över, ett beslut som jag inte ångrade. Särskilt inte då jag senare fick se mina nyvunna vänner sitta vid relingskanten och upprepade gånger kämpa med de förtretliga kreaturen som for upp och ned i struparna. Såväl Värdshuset på Brännö som vännerna på Vinga visiterades och där blev armkrok och sång till svärmorsdrömmen Svens intensiva trakterande av dragharmonikan. Så stundade snart sabbaten då vi pigga och nytra (nåja) återförenades med fruntimren. Är du nyfiken på spektaklet så tveka inte att besöka galleriet. Det gör du enklast genom att klicka här!     

5.500 kronor till Cancerfonden, stort tack till alla!

20110913 Eftersom många hade betalt in mer pengar än "nödvändigt" blev det ett överskott på 5.500 kronor från festen "Leve livet". Dessa har jag satt in på Cancerfondens konto och idag kom nedanstående tackbrev från dem.

Leve livet

Ett stort tack för Er generösa gåva.

Vi har mottagit Ert bidrag på 5.500 kronor. Det kommer att användas till att stödja noggrant utvalda och särkilt lovande svenska cancerforskningsprojekt. Ert bidrag kan nu, tillsammans med andra, komma att utgöra skillnaden mellan ett hoppfullt försök i ett laboratorium och en ny, revolutionerande behandlingsmetod. En finare och viktigare medmänsklig insats är svår att tänka sig.

Ett stort, varmt tack för Ert stöd i kampen mot cancer, från oss på cancerfonden, våra duktiga forskare och - inte minst - de som drabbas. Tillsammans ska vi besegra cancer.

Med vänlig hälsning

Magnus Lindegård
Insamlingschef

Återigen stort tack till alla, det var en fantastisk kväll som Eva, jag och barnen aldrig kommer att glömma!

 

Vanliga ovanor och ovanliga vanor!

20110908 Dags för en lektion i svenska språket. Om man tar ett svenskt ord, till exempel snuten och sätter o framför det så blir ordets innebörd plötsligt det omvända. När den osnutne snyter sig behöver vederbörande bara stryka ett o för att med samma mening beskriva sitt nya snutna tillstånd. Detta är väldigt fiffigt och kan användas i en mängd sammanhang. Praktiskt och enkelt är det, med andra ord väldigt svenskt, till skillnad från sådant som är opraktiskt och svårt (oenkelt?), som då följaktligen är osvenskt.

Låt säga att Ture i regel har tur. Om det någon gång skulle vara så att Ture inte har tur så behöver man inte skriva att Ture inte har tur utan man kan helt enkelt skriva att Ture har otur. Det samma gäller om Erling är ärlig men ibland drar en nödlögn för att rädda sitt skin. I de fallen kan man med fog säga att Erling då är oärlig.

Fog föresten, det är väl knappast motsatsen till ofog, eller? För den händelse att detta med o framför ord inte framstår som klart, det vill säga är oklart för någon drar jag ett exempel till. Låt säg att en maskin bullrar mycket, då för den ett väldigt väsen. Är den däremot helt, eller nästan helt tyst så för den oväsen. Eller vänta lite här nu, då är den ju tyst, eller? Oväsen är ju inte motsatsen till väsen, men osnygg är väl ändå motsatsen till snygg?

Nu blir det lite förvirrande (oklart). Om något förekommer ofta så är det som regel vanligt och om något förekommer sällan är det ovanligt. Gör man sedan något ofta är det en vana men om man gör något sällan så är det inte en ovana även om det är ovant. En ovana är snarare en vana som inte är så bra. Eller har jag fattat fel där?

Alltså om man likt mig gillar att ha ordning i sin garderob och viker kläderna så är det en vana. Det kan till och med sägas vara en god vana. Om man däremot ogillar (det vill säga att man inte gillar) att ha snor i näsan och därmed petar den då och då så blir det en ovana. Ja det kan till och med sägas vara en ful eller rent av en osnygg ovana trots att man på grund av ovanan borde vara rätt van att peta just nästa. Man är helt enkel van vid sin ovana. Det går däremot inte att var ovan vid sin vana för då är det ingen vana utan bara något som är ovant. Personer med denna ovana har dock vanligen en ovanligt snyggt snuten näsa.

Hur det än är blir denna logik i det närmaste ologisk om man tar ett sådant ord som till exempel dör. Att inte dö skulle då vara odör men det är det inte för odör är en osnygg doft. Nej, motsatsen till död är liv och motsatsen till liv är just död och inte oliv som många tror. Oliv är något som man har i gin, och saknar man gin så är man inte nödvändigtvis ogin för det.

Jag undrar om den här o-grejen egentligen är så genomtänkt, den verkar i det närmaste ogenomtänkt om man frågar mig. Slutsatsen måste bli att det som från början verkade så smart i själva verket är ganska osmart. Kanske hade det mot bakgrund av det rentav varit bättre om denna skrivelse hade förblivit oskriven.

Det var allt för denna gång. Nästa gång tar vi upp orden mycket och lite. Fast det blir inte mycket, snarare mycket lite eftersom jag tycker att denna språklektion blev lite mycket.

 

Utsikt från en sjukhussäng

20110907 Visst, att ligga på sjukhus är kanske inte det roligaste som man kan tänkas företa sig, dock finns det en del kvalitéer i detta också, om man riktigt tänker efter. Eftersom jag för närvarande befinner mig i just en sjukhussäng och för att det senaste året berett mig viss rutin på området tänkte jag lista några av dessa kvalitéer.

1. Den första och den tveklöst största kvaliteten är utan vidare personalen. Lite förundrad är jag allt hur dessa skickliga och vänliga människor gör sitt absolut yttersta för att man ska må så bra som möjligt i en annars ganska jobbig situation.

2. Det andra är att en egocentriker som jag gillar att allt ljus är på mig. Att vara omgiven av en stab av människor som hela tiden undrar hur man mår, om man vill ha lite kaffe eller om det är något man behöver hjälp med, det är fint.

3. Det tredje är att det är väldigt vilsamt. Inget städa, diska, laga mat eller vika tvätt, nej, bara lata sig och bli uppassad.

4. Det fjärde är utsikten från rummet. Lunds lasarett ligger liksom lite på en kulle och från 12:e våning har man en betagande utsikt över Lärdomsstaden och det skånska landskapet med Malmö och Torson i fonden. Längst bort i fjärran syns sundet, bron och Danmark. Kan kanske tyckas lite löjligt i sammanhanget men visst mår man lite bättre av vackra vyer?

En annan finness med att vara lite konvalescent är att Eva brukar ta ledigt för att sällskapa och passa upp. Strängt taget kan man ha det sämre!

 

 

 

 

 

OBS, gamla artiklar är flyttade till arkivet

 

 

Melodikrysset

Har ni sett reklamen "gammal nog att prata pension"? Lite så känns det när man tvingas konstatera att en av veckans höjdpunkter är när Anders Elderman presenterar veckans kryss! Vi sitter klistrade framför radion och ofta fixar vi det utan allt för mycket fusk. Under menyvalet "Melodikrysset hittar du vårt förslag på lösningar. Vi löser oftast krysset i realtid, var med oss under sändning och hjälp till med lösningarna!

 

Ett andra bröllop

HD har gjort ett litet reportage om vår löftesförnyelse. Kicka här så kommer du till reportaget på hd.se

 

Senaste nytt!

Här kan du se vad som har ändrats på andra sidor än denna:

20120107 Veckans kryss

20120106 Gamla kryss flyttade till arkivet

 

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

 

Klicka på bilden så får du höra veckans favoritlåt (kräver att du har Spotify).

 

a