Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

Grattis Victoria och Daniel 

20120223 Japp så var det då klart! Efter kungen kommer en drottning och sedan kommer en drottning till. Om nu inte republikanerna kommer in och sätter käppar i hjulet vill säga.

Det här med kungahus är en intressant företeelse. Själv vill jag nog påstå att jag är för, men för visso, det finns argument och nyanser som talar såväl för som emot. Det jag kan ställa mig lite undrande inför är att republikanernas främsta argument är att det kostar för mycket. Man skulle i detta sammanhang kunna jämföra kungahuset men min gamla braskamin som värmer huset. Det är ett fasligt åbäke som slukar ved och på det hela taget är det en förtretlig utgiftspost i den magra hushållsekonomin. Vore jag nu en sann "braskaminsrepublikan" skulle jag vid nästa familjeråd helt frankt deklarera förslaget att vi slänger ut faanskapet! Den kostar ju ändå bara en massa pengar! Vad vi förmodligen då kommer att märka tämligen omgående är den råa kyla som vanligen infinner sig efter det att man förpassar kamineländen till de sälla jaktmarkerna. Vad vill jag då säga? Jo, att republikanernas tanke om att kungahuset ska ersättas med inget alls, den ger jag inte mycket för.

Kungahuset fyller en funktion på så sätt att de representerar Sverige, de förvaltar svensk historia, kultur och tradition. Dessutom gör de ju ett bra jobb i ceremoniella sammanhang samtidigt som en stor del av monarkin handlar om att förvalta gamla historiska slott och herresäten. En stor del av vårt gemensamma kulturarv alltså. Det är ju i och för sig tänkbart att någon annan skulle kunna göra det istället. Vi kan inte ersätta monarkin med ingenting alls men visst, det är tänkbart att vi privatiserar kungahusets fastigheter. Kungliga slottet i Stockholm skulle kunna bli IKEA varuhus och Drottningholm skulle kunna passa utmärkt som kontor åt Kinnevikkoncernen. Solliden skulle vi nog kunna kränga till Percy Barnevik eller varför inte till P. G Gyllenhammar!?

De ceremoniella och representativa uppdragen kan vi låta Juholt sköta när sossarna regerar och när borgarna står vid rodret kan vi ju alltid skicka Anders Björk. Han är ju i varje fall rolig när han går i parad :-). Frågan är bara om det blir så mycket bättre utdelning på insatt skattekapital?

Nåväl, hur det nu än är med rojalismen tror jag att man kan vara för eller emot men de uppgifter som kungahuset sköter kan man liksom inte bara strunta i. Min enkla slutsats är att kungahuset sköter sitt uppdrag på ett rätt bra sätt trots allt. Sedan är den unge Tjabos krumsprång i Stockholms nattliv på 70-talet, och Sommerlahts halvskumma politiska förflutna inget jag vill försvara. Dock är det inte helt otänkbart att något liknande skulle kunna hända i den ”fria världen”. Har man lite fantasi kan man föreställa sig till exempel en kortväxt landshövding som klippt lite för ivrigt i spritnotorna, eller en möbelhandlare som kurtiserat med ytters tvivelaktiga politiker på 40-talet.

Monarkins vara eller inte vara är alltså frågan, men inte idag. Idag gratulerar vi bara de lyckliga föräldrarna och hälsar den nya prinsessan välkommen till värden med ett fyrfaldigt leve.

Hipp, hipp, hurra, hurra, hurra, hurra! 

Förresten, man kan ju faktiskt ersätta braskaminen med en luftvärmeväxlare. En sådan är billig, effektiv och erbjuder lika mycket känsla som att låta näringslivet ta hand om riksdagens öppningsceremoni:

- Årets riksdag presenteras av Lönneberga skinka, Libresse Troskydd och Månssons begagnade bilar!  
 

klintenberg.net bryter 10.000 vallen, whisky och kyrkosång!

20120219 Flera gånger har besökssiffran på denna sajt varit uppe och nosat på 10.000 strecket men aldrig passerat det. Igår var det dock dags! Då registrerades nämligen inte mindre än 10.032 unika besökare på ett enda dygn! När jag startade denna sida 2008 hade den i genomsnitt 19 besökare per dag. Genomsnittet hittills i år ligger på nästan 1300! Okey jag vet att det är mest Melodikryssets förtjänst men lite stolt kan man väl ändå få vara!? Stort tack till alla besökare och alla era glada tillrop!

En kuriös händelse i helgen var att jag vid lördagens botaniserande i Systemets whiskyhylla sprang på denna tämligen unika flarra. Efter decenier av rykten står alltså detta mytomspunna, Landskronabördiga elixir faktiskt på hyllan! Tyvärr har Eva infört spartider, jag lyckades därför inte övertyga henne om att det var en smart idé att belasta hushållsbudgeten med nästan 2000 kronor för en halvliter!

Till sist kan nämnas att Eva idag hade premiär som kyrkosångare i Landskrona. Hennes kör Spirit sjöng nämligen på dagens högmässa. Vackert som en dag var det. Rätt roligt var också att prästen glömde halva predikan. Efter postludiet reste hon sig så upp i bänken och hojtade, "jag har hittat resten av predikan, jag tar den nu"! Sagt och gjort, så fick vi trots allt slutklämmen oss till livs innan kyrkkaffet! Tack för det Britt!

 

 

 

Sverker:s varumärkesskola!

20120212 Så ha man då varit på ännu en i raden av varumärkesseminarier. De är fantastiskt duktiga dessa marknadsförings- och varumärkesexperter. Det som gör dem beundransvärda är inte i första hand deras idéer. Nej, det som imponerar mest på mig är att de gång efter annan lyckas sälja svindyra seminarier till mig och andra, samtidigt som alla vet att de inte kommer att berätta något nytt. För att bespara dig käre läsare detta har jag därför beslutat att göra ett destillat av årtionden av empiriska studier i ämnet. Det kommer att bespara dig en massa tid och pengar. Att bygga och vårda varumärket är nog det enklaste som finns om man bara är medveten om de tre stegen som jag redovisar här. Alltså för att få framgång med ditt varumärke, gör så här!

Steg 1, visionen

Allt ska utgå från en vision, alltså vad är det man vill med sitt företag, verksamhet, produkt eller tjänst? Här ska man lägga ner en del jobb och när man har formulerat en vision ska man sedan göra det så kallade ”gravstenstestet” på den. För att göra det hela enkelt kan vi utgå från att vi ska starta en Korvkiosk, eller korvaluda som man säger i Skåne. Nu behövs naturligtvis en vision, hmm låt se…

Sverkers Korvaluda ska köpa råvaror så billigt som möjligt och sälja korven så dyrt som möjligt för att tjäna så mycket flis som möjligt på kortast möjliga tid.

Okey nu har vi en vision, låt oss köra gravstensten på den. Det vill säga tänk dig vår vision som inskription på din framtida gravsten.

Här vilar NN han/hon ägnade sitt liv åt att köpa billiga råvaror för att sno ihop korv som han/hon sedan sålde dyrt. På detta tjänade han/hon en del pengar.

Ja du fattar, visionen klarar inte gravstenstestet. Vi får göra ett nytt försök med visionen, låt se…

Sverkers goda korvar, mättar många utan krusiduller!

Se där nu blev det genast bättre, och gravstenstestet klarar vår nya vision galant.

Steg 2, kommunikationen

Nu har vi en bra vision som vi står för. Nu gäller det att kommunicera den till alla såväl kunder som medarbetare, konkurrenter och leverantörer . Tänk på att det är väldigt svårt att nå fram i dagens brus av allt och alla som pockar på uppmärksamhet. Därför ska din vision vara så avgränsad och enkel som möjligt. Steg två innebär egentligen inte att själva visionen behöver kommuniceras men alla budskap man går utmed måste gå att förankra i visionen. Kommer du över ett billigt parti polkagrisar och sätter in annonsen ”Sverkers Korvaluda – nu även polkagrisar” så funkar inte det för det rimmar inte med visionen. Säg nej till Polkagrisarna eller sälj dem under annat varumärke, basta!

Steg 3, Leveransen

Nu har vi i steg 2 lagt ner miljoner på att kommunicera vår vision till marknaden. Vi har anlitat tjogvis av bakåtkammade marknadsföringsnissar. De har varit otroligt kreativa bakom sina blåtonade glasögon och kommit på kampanjer som…

Sverkers Korvaluda – goda korvar helt enkelt!


Eller

Gillar du korv? Kom till Sverkers Korvaluda

Och

God korv behöver inte kosta skjortan!

Det är i steg tre som många går på pumpen. För nu kommer det viktigaste. Det vill säga att nu har vi byggt upp en förväntan hos kunden och nu gäller det att vi levererar i förhållande till den förväntan och helst lite över. Här finns det tjogvis med roliga exempel på när det inte har blivit så bra. En av mina personliga favoriter är förra vintern när Skånetrafiken i samband med öppnandet av Citytunneln hade en kampanj med texten:

Nu har Skåne blivit snabbare!

Samtidigt var vart enda tåg försenat eller rent av inställt.

Ett annat roligt exempel är vår lokala Volvohandlare som kör hårt med…

Hemma hos Bil DeVe!

Samtidigt är stället extremt ogästvänligt och en veritabel uppvisning i usel kundvård (förlåt BilDeVE men ert ställe är inte hemmamysigt, tyvärr).

Det fina i kråksången är att har vi skött steg 1 och 2 på ett bra sätt så har vi byggt upp rätt och rimlig förväntan hos kunden och det blir därmed rätt enkelt att tillfredställa vederbörande. De kunder som kommer till vår Korvaluda förväntar sig inte att få tapas, eller en trerätters, eller våfflor, eller vad tusan som helst. De förväntar sig god korv till hyfsat pris, och ärligt talat, det ska vi väl kunna fixa!?

Nöjda kunder är bästa reklamen och nu kommer de att hjälpa oss med steg 2. Det vill säga att de kommer att berätta för sina vänner att Sverkers Korvaluda är prima korv till vettigt pris!

Att omge sig med nöjda kunder bygger ditt och dina medarbetares självförtroende och sporrar till att ständigt jobba med att förädla verksamheten. Lyckas du inte att få steg 1 – 3 att gå i takt så kan du jobba hur hårt som helst, du kommer ändå alltid att omge dig med kunder vars förväntningar du inte lyckats infria och det är inget uppbyggligt scenario, tro mig!

Jaha, svårare än så är det inte. Nu behöver du inte gå på några dyra seminarier, du vet redan allt om hur man bygger upp och vårdar varumärket!

Vad kan nu vara mer lämpligt än att lansera en vision för klintenberg.net? Jag har funderat på den länge, nämligen…
Klintenberg.net ska stå för:

Långsam eftertanke i en värld där snabbhet blivit religion

Vad tycks om den? Stämmer den med innehållet på sidan?     

 

Neighborhood news

20120210 Nu har vi bott i Landskronas södra centrum/Skeppsbrokajen i drygt 6 år. Under den tid har det pågått ungefär 18 större byggnadsprojekt. Det är egentligen rätt otroligt för stadsdelen var ju inte direkt ödsligt innan dessa påbörjades. I dagarna har hur som helst ytterligare ett ståtligt projekt färdigställts och det är den nya Venterminalen. Ett arkitektoniskt underverk i glas och stål.

Si så elegant det är! Nu hoppas vi bara att ni alla kommer och hälsar på oss i sommar och tar en tur till Ven. Man behöver förresten inte vänta tills i sommar för Vhen Whiskyn är nu "färdig" och för det moderata priset av 1800 kronor får du njuta en halvbutelj.

Hur som haver, Ven är bäst på sommaren och har du inte varit där så rekommenderar jag starkt ett besök. Det är egentligen rätt otroligt att det mitt i Nordens mest tätbefolkade område, mitt i sundet, ligger det en nästan orörd pärla. Underskön, lojt tillbakalutad erbjuder Ven naturupplevelser och vederkvickelse åt vintertrötta nordbor ( och andra också förstås). För detta ska vi tacka de sävliga Venborna och det exploateingsobenägna politiska styret i Landskrona. Under det att de käbblar om ditten och datten ligger Ven orörd mitt i sundet och är just bara underbart orörd. Jag har sagt det förr och säger det igen. Hade Ven tillhört Helsingborg så hade det idag varit en asfalterad tivoliö med casinon, lägenhetshotell och bingohallar. Nu är det inte fallet och Vens backafall kan därför fortfarande njutas precis som de är. Så ta tillfället i akt och bese denna sundets pärla innan det är för sent! Ta en cykeltur runt ön, svalka dig med en öl på "Prästasvängen" och gör ett stopp på Kyrkbacken för lite rökt fisk och ett glas vin! För den som vill odla sin intellektuella ådra finns alltid Tyco Brahe och hans museum att tillgå. Nåväl, nog med Venreklam!

Även vår sida har sina tjusning. Inte minst för att vår hamn ännu inte har förfallit till att enbart vara ett reservoat för fritidsbåtar och söndagsseglare. Nej, i Landskrona får dessa fortfarande trängas med nyttotrafik, som till exempel dennna cementskuta som angjorde kajen i morse.

Tankar i kyndelsmäss

20120205 Det är kyndelsmäss och då är julen slut sa prästen i kyrkan idag. Kyndelsmäss, eller Jungfru Marie kyrkogångsdag som det också heter firas till åminnelse av att Josef och Maria gick med Jesus barnet till templet för att offra två turturduvor till gud. Jag har försökt att lista ut varför gud vill att man nackar två duvor men jag har inte kommit på något smart, annat än att det kan röra sig om en mänsklig missuppfattning, en kommunikationsmiss helt enklet.

Att kyndelsmäss avslutar julen verkar rimligt, men trots det träffade vi faktiskt tomten på stranden idag då vi i bitande kyla var på söndagsprommenad. Jag tror det var någon inspelning inför nästa lokala julkalender.

När vi var i kyrkan idag noterade jag denna inskription i väggen. Betydelsen av den kan bli väldigt olika beroende på var man väljer att lägga betoningen på ordet fån. Rätt kul är ju också att evangelisten Petrus näppeligen kan ha vetat vad "I FÅN" står för idag :-)

Vidare i denna rapport noterar vi att okynnesbadandet i hamnen som länge varit ett problem har minskat drastiskt. Polismästaren i staden rapporterar att det troligen hänger samman med en massiv polisiär insats för att stoppa ofoget. Ja inte vet jag, men några badar syntes inte till.

Slutligen kan vi nämna att skridkoåkare har siktats i Citadellets vallgrav. Det är minsann både en mysigt och lite pitoresk vinterupplevelse. Vore det inte för att benstommen var så skör skulla man ta mej tusan snöra på grillerna och stappla runt ett varv. Det såg attans roligt ut i varje fall!

 

 

OBS, gamla artiklar är flyttade till arkivet

 

 

Melodikrysset

Har ni sett reklamen "gammal nog att prata pension"? Lite så känns det när man tvingas konstatera att en av veckans höjdpunkter är när Anders Elderman presenterar veckans kryss! Vi sitter klistrade framför radion och ofta fixar vi det utan allt för mycket fusk. Under menyvalet "Melodikrysset hittar du vårt förslag på lösningar. Vi löser oftast krysset i realtid, var med oss under sändning och hjälp till med lösningarna!

 

Ett andra bröllop

HD har gjort ett litet reportage om vår löftesförnyelse. Kicka här så kommer du till reportaget på hd.se

 

Senaste nytt!

Här kan du se vad som har ändrats på andra sidor än denna:

20120310 Veckans kryss

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

 

Klicka på bilden så får du höra veckans favoritlåt (kräver att du har Spotify).

 

a