Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

Aaaah, Provence, vive la France, Tricoloeur!

20120424 Vi har varit i Frankrike på lite minisemester, i Hyière närmare bestämt, en liten pärla på den franska sydkusten.

Det var Kusin Martin och Maria som hade den goda smaken att lura med oss dit. Riktigt trevligt var det och ett kärt återseende av en trakt som Eva och jag inte har varit i sedan vi var både unga och kära. Det är vi inte längre, unga alltså!

Nåväl, hur som haver, några dagar av lojt strosande i en fantastisk miljö, god mat och gott vin vederkvicker vilken vintertrött skandinavisk själ som helst, så även våra.

Det sägs ju att om EU ska kunna bli en mer sammanhållen union krävs det fler kulturella minsta gemensamma nämnare. Endast då kan äkta känsla av europeisk samhörighet breda ut sig vilket i sin tur krävs för att unionen på sikt ska krönas med framgång. Nedan följer ett axplock av franska företeelser som jag utan omsvep skulle kunna anamma med hull och hår och upphöja till europeisk standard.

  • Siesta (eller vad det nu heter i Frankrike). En lysande idé som ökar välbefinnande och effektivitet. När slutade vi nordbor att sova middag?
  • Vin till middag oavsett vilken veckodag det är (fuskar redan lite med det konceptet).
  • Pastis till frukost om man känner för det.
  • Specialbutiker där personalen kan sina produkter. I Hyiére går man till Pastisaffären om man vill ha Pastis och till olivaffären om man vill ha oliver. I olivaffären pratade bodbetjänten mycket och ingående om sina olika olivinläggningar under det att han lojt sippade på ett glas vitt. Jag fattade visserligen inte ett skvatt eftersom han uteslutande pratade franska men att jag inte fattar språket är ju mitt problem, inte hans! :-)
  • Uteätarkulturen
  • Säga vad man vill om fransmännen men det är lite uppfriskande att de inte utan vidare hänger på alla trender och minsta vink från USA. För dem är Frankrike jordens mitt och USA i bästa fall ett intressant och exotisk perifert område utan egentlig kultur och förfining.
  • Avsaknad av trygghetsnarkomani.

Sen finns det fina saker som vi skandinaver kan bidra med. Det är inte tu tal om den saken men det får vi komma till en annan gång.

Än en gång tack Martin och Maria! Alltid lika roligt att få vara med er och glöm inte att fåglar är fina djur och inget går upp mot en "safe u-turn"!

Har du tid och lust följ med på  vår resa genom bildspelet nedan.

Sommar och vinter

20120418 Ovan ett litet potpourri av gamla bilder föreställande Landskrona, sundet och Ven i såväl sommar- som vinterskrud. Inte jätteintressant kanske men det är mest för att prova denna funktion, att lägga in bildspel.

Vem svarar först?

20120415 En kollega sitter i helgen och spelar sällskapsspelet "Vem svarar först". Kolla femstegsnivån på kortet om Melodikrysset :-) Jo jag tackar jag!

En hobbyteolog botaniserar i påskevangeliet.

20120405 Man har varit i kyrkan och tagit del av påskevangeliet, jajamensan! Fint och stämningsfullt var det även om början av påskevangeliet är en aning dystert i min smak. Hur det nu än är med den saken så är det i varje fall två företeelser i evangeliet som jag tycker är lite skumma och båda är kopplade till Judas. Det är i sanning en udda filur! Vad är hans roll egentligen?

Det första man undrar är varför det behövdes en förrädare. Alltså, bara några dagar tidigare rider Jesus in i staden under klang och jubelspel. Var inte ordningsmakten närvarande då? Vad jag menar är att Jesus var ju inte direkt hemlig. Ändå hade maktens soldater inte möjlighet att identifiera honom utan hjälp av Judas! Det tycker jag är lite konstigt. Varför fanns det ingen i den hop som skulle hämta Jesus som visste hur han såg ut? Han måste ju ha varit superkändis redan då.

En annan sak som är skum och som är teologiskt mycket mer komplicerad är frågan om vem som egentligen räddade mänskligheten, eller i varje fall delar av den till evigt liv. Dessa funderingar känner jag en viss oro att torgföra eftersom de förmodligen kan uppfattas som hädiska. Det är dock inte alls min menig och det finns säkert också en teologiskt gångbar förklaring som mer bibelspränga teologer än jag kan redovisa. Hur som helst, så här uppfattar jag problemet. Det behövs en förrädare. Jesus (Gud) utser Judas till förrädare. Jag vet dock inte varför han utses att bära denna tunga börda men det kan vi lämna därhän så länge. Om den sista måltiden berättar evangeliet:

På kvällen lade han sig till bords med de tolv. Medan de åt sade han: ”Sannerligen, en av er skall förråda mig.” De blev mycket bedrövade och började fråga honom, en efter en: ”Det är väl inte jag, herre?” Han svarade: ”Den som doppade handen i skålen tillsammans med mig, han skall förråda mig. Människosonen går bort, som det står skrivet om honom, men ve den människa genom vilken Människosonen blir förrådd! Det hade varit bäst för den människan om hon aldrig hade blivit född.” Judas, som skulle förråda honom, sade: ”Det är väl inte jag, rabbi?” Jesus svarade: ”Du har själv sagt det.”

Alltså detta är ord och inga visor. För Judas fanns ingen valmöjlighet. Han utsågs av Gud att förråda Jesus. Guds vedergällning för denna handlig är så förfärlig att det enligt Jesus vore bättre att Judas aldrig blivit född. Nu hade ju inte Judas det valet eftersom profetian måste uppfyllas och man får därmed anta att nämnde Judas var född till sitt uppdrag, att förråda Jesus för att mänskligheten därmed skulle kunna räddas från evig förtappelse. Alltså Judas gör sitt jobb precis enligt överenskommelsen. Jesus gör likaledes. Ändå blir Jesus rätt mycket mer poppis än Judas? Det har jag lite svårt att förstå. Tänk om Judas haft en fri vilja eller bara varit lite slarvig och glömt hela prylen. Tänk er att soldaterna kommer dit, fattar inte vem som är vem eftersom deras Quisling inte är där. I förvirringen arresterar och korsfäster de en lirare som bara stod utanför och sålde Situation Getsemane för att få ihop pluring till en kopp java att värma sig med. Jesus däremot går fri och lever efter det ett rätt stilla och händelselöst liv tills han långt senare avlider i stilla glömska på ett äldreboende i förskingringen. Planen misslyckas och hela mänskligheten skulle därmed ha varit för evigt förtappad! Är inte det ett lite halvjobbigt scenario eller är det bara jag som fattat fel. Okey, nu blev det inte så, alla skötte sina uppgifter och Jesus fick därmed spendera några dagar i dödsriket innan han tog plats på tronen vid guds högra sida, men vart tusan tog Judas vägen, utan hans insats hade det ju inte funkat, eller...?

E + S = sant

20120401 Har idag invigt de fina manschettknapparna som jag fick av min hulda maka på min födelsedag. De är i form av signalflagga E (till vänster, dvs. på höger hand) vilket står för Eva och signalflagga S (den andra) som står för... just det Sverker! Fint som snus om man frågar mig. Tack Eva för den fina presenten!

PS
Jag fick signalflagga K också om jag hellre skulle vilja ha SK någon gång. Vet inte riktigt hur jag ska tolka det men jag har i varje fall bestämt mig för att signalflagga E är finast!

 

OBS, gamla artiklar är flyttade till arkivet

 

 

 

Kryssnytt!!!

Efter vissa påtrycknigar från min webbleverantör one.com har jag givit efter och presenterar nu Melodikrysset i en anna form. Välkommen att vara med och kryssa på detta nya sätt! Klicka här!

 

Senaste nytt!

Här kan du se vad som har ändrats på andra sidor än denna:

20120428 Veckans kryss är fixat.

 

Ett andra bröllop

HD har gjort ett litet reportage om vår löftesförnyelse. Kicka här så kommer du till reportaget på hd.se

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

 

Klicka på bilden så får du höra veckans favoritlåt (kräver att du har Spotify).

 

a