Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

  I Stockholm igen!

20121128 Förra veckan tvingade tjänsten mig återigen att besöka den konungsliga hufvudstaden. Lika trevligt som vanligt var det även om en hel vecka hemifrån är väl länge för en så hemkär gosse som jag. Roligt var det att besöka Ellen som nu blivit  söderböna på allvar med eget "hushålle" och allt.

 

Frågan är om de inte har en av huvudstadens ståtligaste dörrskyltar. Ja, det vill säga att själva skylten är kanske inte så mycket att skryta med men namnen klingar desto ståtligare! Lite spännande med tre så stiliga efternamn i en så liten familj

 

 

På spaning i samtiden!

20121124 Ett nytt forum startas nu på klintenberg.net nämligen P.S.I.S eller På spaning I Samtiden. Första samtidsbetraktelsen är från ett biobesök i Lund. Klicka på knappen i menyn eller här för att läsa mer.

 

Välkommen Uraniborg!

20121118 Så kom hon då äntligen, Ventrafikens femte båt och stora flaggskepp Uraniborg! En sådan skuta! Det är faktiskt med viss stolhet som vi bor granne med ett så stiligt skepp. Hon är betydligt större än sina systerfartyg vilket väl bör betyda att akterseglade Venturister på kajen är ett minne blott! Officiellt välkomnande och visning ska vara den 2:e december. Gissa vem som ska stå först på landgången! Jag brinner av iver över att närmare få inspektera henne. Det är inte varje dag som man är i närkontakt med sprillans nya båtar! Nedan ett litet bildspel!

 

 

 

Vackert som en saga!

20121110 Här kommer bilderna från årets olivskörd. Lika fantastisk som vanligt och denna gång toppad med D.G:s 60-årsbaluns på Castellet! Sicka vänner man har! Underbart!

 

 

 

Vi åkte till Stockholm!

20121029 Agnes fyllde 21 år och hade den goda smaken att bjuda in sina föräldrar till en helhelg i Stockholm. I arla morgonstund tog vi tåget till Köpenhamn och Kastrup för att därifrån flyga till Stockholm. För en barnfödd Västgöte känns det lite exotiskt att flyga internationellt till Stockholm men tusan vad det funkar fint! Hur som helst frukost blev det och vår resvana trogen blev det naturligtvis även denna gång genomgående Champagne. Sedan var det dags att äntra norskarnas plan, även de hade god smak då de dels bjöd på hyfsat fungerande WiFi ombord samtidigt som de lågsniffade över "staden i vinden", ja Landskrona alltså!

 

 

Väl framme tog vi Arlanda expressen in till stan och checkade raskt in på Hotell Rival på Söder. Sedan drev vi lite på söder. Besökte Agnes kaffeställe Drop Coffee där hon serverade oss någon slags svindyrt mumbo-jumbokaffe, men ack så gott, så gott. Sedan satt vi i baren och drack en flaska Cava innan det var dags att snygga till sig för kvällen. Tunnelbanan till Enskede och en kort och rask promenad tog oss till Mistral där födelsedagsmiddag skulle företas. På Mistral jobbar Agnes pojkvän Robin som kock och stundom också Agnes i serveringen. Robin och hans kollegor i köket bjöd på en gastronomisk upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. En måltid som verkligen hade allt. Sju - åtta rätter (tappade räkningen) serverades med fantastiskt naturvin till. En underbar helg som jag aldrig ska glömma. Tack Agnes för allt, tack till Robin, förmodligen världens bästa kock. Tack också till Ellen och Gustaf för att ni var med och slutligen tack till Maria för trevligt sällskap och spirituella infallsvinklar!

 

Feel good, trots allt!

20121014 Veckan har varit jobbig, därför har helgen ägnats åt hämningslösa feel good aktiviteter. Var var det då som var så jobbigt då, då? Jo, det jobbigaste var att vår gamle trotjänare katten Simon gick till de sälla jaktmarkerna. Han hade länge varit gammal och skralltig men sedan ett par dagar tillbaka ville han inget alls. Han bara låg i grannens rosenbuske och vägrade komma in över huvud taget. Eva tog honom till veterinären och det fanns inget att göra. Simon fick stilla somna in. Lite tomt är det och vi är lite molokna i vår saknad efter katten Simon vars livfilosofi var enkel. "Jag älskar alla - alla älskar mig"! Den tillämpa han i stort och smått. Han hade i sanning så stor personlighet som en katt kan ha och det är som sagt tomt på Storgatan efter denne brutalgosande trivselspridare.

 

En annan liten grej var att undertecknad har varit lite kinkig i veckan. Fick ligga i sängen tisdag - onsdag med feber och så. Nåväl nu är man på fötterna igen och vad passar då inte bättre än att besöka Lund och botanisera i diverse boklådor efter litterära guldkorn? Eva fick fatt i Vägmärken av Dag Hammarskjöld och själv fastnade jag för Steffos Spritbibel. Ett praktverk om spritens betydelse för smak och välbefinnande. Det kan låta en smula vulgärt men jag kan försäkra att det är det också. Ett kapitel i boken handlar om ost och det inleds med citatet:

 

"En dag utan ost är öken. En dag utan sprit är också torr"

 

Kanske inte så djupsinnig prosa men åndå, hanterbart på något vis. Söndagen har ägnats åt kontemplation i Sofia-Albertina till Evas körsång. Därefter ruskig prommenad med picknick. Väl hemma såg vi en underbar film om ett udda gäng brittiska gamlingar som flyttade till indien. Filmen innehöll många godbitar och guldkorn men det jag för alltid kommer att minnas det är den unge hoteldirektörens underbara livsdevis:

 

"Allt ordnar sig till slut, och om det inte har ordnat sig så är det inte slutet."

 

Många tankar har också snurrat kring Evas idé att vi ska överge vårt underbara hus på Storgatan och flytta till något mindre. Hmmm... vi var och tittade på en lägenhet i veckan och visst var den fin men inte fanns där egen biograf. Eller bibliotek med bokhylla man kan gå igenom. Det fanns inte ens en egen innergård! Nåväl en sak var i varje fall bättre. I den lägenheten skulle jag se Karolina där hon ligger vid bryggan utan att ens kliva upp ur sängen! Vi får se hur det blir, först ska någon vilja köpa Storgatan!

 

Höstruskprickstur till Ven

 

20121008 I sju år har vi bott granne med Venterminalen och visst åker vi till Ven då och då, på sommaren, när vi har besök. Dock har jag länge fört en ojämn kamp om att vi ska åka ut på hösten eller vintern för att kolla hur denna underbart sköna ö ter sig då. I söndags mina vänner kröntes mitt tjat med framgång. Eva gav motvilligt med sig! Här skulle det bli ruskprickspromenader med medhavd massäck bestående av Kalle-baguetter med köttbullar och rödbetssallad och till det stark skånerost på termos.

 

 

Första anhalten blev Kyrkbacken och s:t Ibb där vi fick oss ett "gussord". Stämningsfullt och fint var det även om jag inte minns så mycket av vad prästen sa. En sak minns jag dock och det var att hon hävdade att tro inte var något färdigt koncept som man kunde köpa rakt av. De må hon ju ha ruskigt rätt i men det finns nog en och annan präst eller mulla som inte har fattat detta. I varje fall sett ur perspektivet av divers konstiga ritualer, seder och bruk som fötts ur just den tanken att tro, eller i varje fall religionsutövning är ett färdigt konscept som man måste köpa rakt av utan egentlig omtanke om sin nästa. Nåväl, vår stund av konteplation på Ven var i varje fall skönt befriad från såväl lättstötta profeter som fördömmande svartrockar. Så fint var det att man sånär blivit religiös på kuppen :-)

 

Kurriös detalj är de forna Venbornas förkärlek till att sätta ut sin titel på gravstenen. Där finns skepparen, lantbrukaren, kustroddaren eller som i detta något udda fallet, de dövstumma systrarna Bengstsson. Frågan är vad det skulle stå på gravstenarna idag om denna sed hade fått leva vidare. Här vilar projektledarne Nisse Hult, eller Controllern Börje Nilsson eller varför inte webbdesignern Lotta Larsson?

 

 

Efter mässan promenderade vi hela vägen tillbaka till Bäckviken via Norreborg där vi stannade för att inmundiga vår massäck. Efter den korta färjeturen över sundet blev det middag på en rejäl och nyrökt citadellfirre. Den dög sannerligen till att smörja kråset med. Så härligt att göra en söndagsutflykt på sin egen "bakgård" och finna att vår lilla plats på jorden troligen är den finaste av alla!

 

 

 

Plocka svamp, directors cut!

20121006 Så här kan en plockning av svamp se ut!

 

 

Klicka på knappen och skriv något vettja! Varför ska alltid jag skriva allt!?

 

 

OBS gamla artiklar är flyttade till arkivet!

 

 

 

Ett andra bröllop

HD har gjort ett litet reportage om vår löftesförnyelse. Kicka här så kommer du till reportaget på hd.se

 

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

 

Klicka på bilden så får du höra veckans favoritlåt (kräver att du har Spotify).

 

a